20 August 2011

Kuih Lopeh @ Lopes??

Kakak-kakak, adik-adik, anak-anak, hari ni meh acik nak ajar buat kuih lopeh @ lopes. heheh Tak taulah ejaan mana yang betul. Tapi yang penting kuih ni sedap. I loike!!

Bahan-bahan untuk pulut:-
  • Beras pulut 1/2 kg
  • Daun pandan 12 lai (blend dgn air lebih kurang 1/2 drpd bekas blender) 
  • Sikit air kapur makan (jangan boh kapur kasut pulak!)
  • Garam 1 - 1 1/2 sudu besar
  • Kelapa parut (putih saja) + sikit garam
  • Daun pisang
  • Gula merah (untuk buat air gula)

Cara-caranya :-
  1. Campurkan beras pulut 1/2 kg (dapatlah 3 bungkus cam kat bawah ni nanti) + air pati daun pandan (Sukat bg jadi setengah ja dari paras pulut. Biar dia jadi jelantah, nanti kena rebus pulak) + air kapur makan + garam
  2. Tanak atas api. Bila dah panas tu kacau-kacau dia supaya tak berkerak
  3. Bila air dia tinggal sikit, kecikkan api, tudungkan periuk (sama mcm masak nasik, tapi pulut tu akan jadi setengah masak ja)
  4. Bila pulut tu dah kering, sejuk@suamkan dulu.
:: Macam ni rupanya bila dah kering ::

Dah tu, balutkan macam kat bawah ni. Balut biar kejap-kejap @ padat. Opss daun pisang jangan lupa layurkan dulu atas api.

Rebus dalam periuk, air rebusan tu campur sikit dengan daun pandan biar wangi. 

Air untuk rebus tu tak payah bebanyak sangat, agak-agak kasik hapus sikit ja daun pisang ni. Paras-paras hidung cenggitu.

Then rebus ja sampai air dia nak kering. Jangan biar kering bebetul, meletup periuk kang tak jamin eh.


Dah abis rebus tu, biar dia sejuk dulu sebelum nak bukak potong. Potong nanti pakai benang lagi senang. Ikat benang kat ujung tiang ke ape ke. Pastu kasik dia tegang, potong ja & golek-golekkan atas kelapa putih yang dah dicampurkan dengan sikit garam.

Dan hasilnya...

:: Pic blurr lah pulak ::

Untuk gula merah tu campurkan air sikit, kacau je atas api lelama sikit bagi dia pekat. Siap!

Kuih ni nampak susah tapi senang ja sebenarnya. Selamat mencuba =)