27 July 2011

Ayam Masak Lemak Cili Api

Masak lemak cili api adalah menu yang nampak renyah tapi sebenarnya paling simple kat dunia. Haha gila berlagak ;P

1st sebab tak payah pakai bawang & minyak. Ada orang rasa pelik kot sebab tak payah letak bawang langsung.

2nd sebab tak perlukan bahan yang terlalu banyak.

3rd cepat & tepat.

Memandangkan mak saya memang pure N9, so memang cara masak dia cenggini. Orang Penang ja masak lemak cili api boh bawang semua. Kalau resepi mak saya, untuk ikan ja kena letak bawang sikit.

Meh nak tunjuk cemana nak buat.

Bahan-bahan :-

 - Ayam
 - Ubi kentang
 - Santan (Banyak mana nak kuah, banyak tu lah santannya)
 - Cili api yang ditumbuk (10 tangkai - boleh ditambah & dikurangkan ikut suka hati)
 - Serai 2 batang (Ketuk dia sikit)
 - Sikit serbuk kunyit
** Anggaran bahan ikut suka ja, konfem jadik punya.

Nampak tak periuk sakti kat bawah tu. Ni rice cooker punya periuk yang dah rosak. Boleh dipelbagaikan. Guna atas api. Haha

Panaskan periuk. *tak payah letak minyak tau.


Masukkan ayam.


Lepas masukkan ayam tu terus ja masukkan cili api, serai, serbuk kunyit & ubi kentang.


:: Ubi kentang tu kalau potong besar lagi pun takpa, baru tak cepat hancur ::

Gaul-gaulkan bagi kunyit tu sekata.

Then biar ja bagi ayam tu kecut dulu.

:: Tak payah letak air tau, yang ni cuma air bilasan lesung tumbuk cili api tu ja ::

Bila ayam dah kecut lebih kurang 10-15 minit baru masukkan santan.

Kalau tak cukup kuning, sila tambah lagi serbuk kunyit.


Siap!! Simple kan??